Π. Αθανασούλη

Ψυχολόγος- Κλ. Νευροψυχολόγος- Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια

Βρισκόμαστε εν μέσω της καραντίνας εξαιτίας του νέου COVID-19. Έχουμε βγει από τη καθημερινή μας ρουτίνα. Περνάμε περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι. Προσπαθούμε να εργαστούμε από εκεί. Έχουμε περισσότερες ώρες με τα παιδιά μας και με την οικογένεια μας. Είμαστε επιφυλακτικοί να έρθουμε σε επαφή με τους ηλικιωμένους της  οικογένειάς μας ή άλλα ευπαθή άτομα ενώ ταυτόχρονα πρέπει να τους φροντίσουμε. Δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών από την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.τ.λ. Και μόνο αυτές οι αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν ποικίλες  αντιδράσεις μεταξύ των οποίων είναι και το στρες, το άγχος και ο φόβος.

Πιο συγκεκριμένα το στρες σε αυτή την περίοδο μπορεί να σχετίζεται με:

  • Ατομική σωματική υγεία. Πώς θα προστατευτούμε οι ίδιοι από τον ιό ή ακόμη κι αν θα καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε εγκαίρως τα πρώτα σημάδια του.
  • Υγεία των κοντινών μας προσώπων. Αναρωτιόμαστε αν με κάποιο τρόπο έχουμε προφυλάξει τους οικείους μας, τους συνεργάτες μας, τους γείτονες μας.
  • Εργασιακές συνθήκες. Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει αν είμαστε σε αναστολή εργασίας ή αν έχει πληγεί η επιχείρησή μας από την καραντίνα και πόσο οι συνθήκες αυτές θα διαρκέσουν στο μέλλον.
  • Εξασφάλιση βασικών αγαθών. Αν θα είμαστε σε θέση να έχουμε τα βασικά αγαθά, όπως φαγητό, φάρμακα, κ.τ.λ.
  • Άγνωστη έκβαση. Δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσουν τα μέτρα της καραντίνας και πώς αυτά μπορεί να εντατικοποιηθούν.

Τι βιώνουμε στο χρόνιο στρες;

Κούραση, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους , δυσκολία στη συγκέντρωση, αποδιοργανωμένη σκέψη, δυσκολίες στον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη (διατροφή), αύξηση καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ, δυσκολίες στη χώνεψη, απελπισία, ανησυχία, χαμηλή αυτοπεποίθηση, χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, επιρρέπεια σε κρυολογήματα ή ιώσεις.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

  • Ενημέρωση. Είναι σημαντικό να βρούμε αξιόπιστες πηγές για την ενημέρωση μας γύρω από τα θέματα του COVID-19. Επίσης, οι πήγες αυτές είναι αναγκαίο να προσεγγίζουν το θέμα με ψυχραιμία. Είναι σημαντικό να μένουμε ενημερωμένοι, αλλά η συνεχής έκθεση σε σχετικές πληροφορίες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να βιώσουμε στρες και άγχος. Επιλέγουμε μία πηγή πληροφόρησης και την συμβουλευόμαστε κάποιες φορές μέσα στη μέρα.
  • Τηλέφωνα ανάγκης. Καταγράφουμε σε ένα χαρτί όλα τα τηλέφωνα τα οποία μπορεί να χρειαστούμε, όπως το τηλέφωνο του οικογενειακού γιατρού, του φαρμακείου, του Ε.Ο.Δ.Υ. , του Δήμου μας, κάποιου κοντινού μας ατόμου που μπορεί να μας βοηθήσει, κ.τ.λ. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται η αίσθηση ασφάλειας για την περίπτωση που χρειαστούμε κάτι.
  • Ρουτίνα. Φτιάχνουμε τη νέα μας ρουτίνα. Αρχικά βλέπουμε τι μπορούμε να κρατήσουμε από τις παλιές σας συνήθειες, δραστηριότητες. Για παράδειγμα, αν περιποιούμαστε κάθε βράδυ το δέρμα μας, μπορούμε να το συνεχίσουμε. Φτιάχνουμε ένα νέο πρόγραμμα, με εργασίες στο σπίτι ή στο επάγγελμά μας, εργασίες και δραστηριότητες για τα παιδιά.
  • Εναλλαγή δραστηριοτήτων. Είναι βοηθητικό να εναλλάσσουμε τις δραστηριότητες μας ανάλογα με το στρες που μπορούν να μας προκαλούν. Αν για παράδειγμα, εργαζόμαστε στο σπίτι, μετά το πέρας της εργασίας είναι βοηθητικό είτε να ξεκουραστούμε ή να ασχοληθούμε με κάτι που μας χαλαρώνει και μας διασκεδάζει.
  • Διατροφή. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα διατροφικά μας μοτίβα. Εκτός κι αν επιλέξουμε ένα καλύτερο πλάνο διατροφής. Χρειάζεται προσοχή με το αλκοόλ.
  • Επαφή με κοντινά πρόσωπα. Κρατάμε επαφή με τα κοντινά μας πρόσωπα που δεν μπορούμε να δούμε τις μέρες αυτές. Μπορούμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή. Είναι σημαντικό οι επικοινωνίες αυτές να επαναλαμβάνονται μέσα στην εβδομάδα ή και στην ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η αίσθηση της μοναξιάς και δίνεται η δυνατότητα είτε να μοιραστούμε οι ίδιοι τις ανησυχίες μας, είτε να λειτουργήσουμε καθησυχαστικά για τους αγαπημένους μας.
  • Οικονομικά. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο της οικονομικής μας δυνατότητας για το επόμενο διάστημα. Μπορεί να χρειαστούμε πληροφορίες από τους εργοδότες ή τους προμηθευτές μας ή τους παρόχους ρεύματος, τηλεφωνίας, νερού.
  • Γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του χρόνιου στρες