Συμβουλευτική Φροντιστών2019-11-23T06:41:13+00:00

Συμβουλευτική Φροντιστών

Τι είναι;

Είναι συμβουλευτική επικεντρωμένη σε άτομα που φροντίζουν  χρόνιους ασθενείς ή ασθενείς με καταληκτική ασθένεια. Ενέχει ψυχοεκπαίδευση γύρω από τη ασθένεια και προσεγγίζει εξατομικευμένα την σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του φροντιστή και του ασθενή.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε φροντιστές ογκολογικών ασθενών, ανοϊκών, ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, και οποιαδήποτε ασθένεια ή νόσο που έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη λειτουργικότητα του ασθενή.

 Γιατί;

Ο φροντιστής εκπαιδεύεται γύρω από την συμπτωματολογία της ασθένειας, αναπτύσσει εξατομικευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές για το απαιτητικό του έργο, βελτιώνεται η σχέση του με τον ασθενή, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και επεξεργάζεται συναισθήματα γύρω από το ρόλο τους ως φροντιστής. 

Η συμβουλευτική φροντιστών απευθύνεται στα άτομα που φροντίζουν έναν ασθενή με χρόνια ή/και καταληκτική νόσο. Ο φροντιστής μπορεί να είναι κάποιο οικείο άτομο στον ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως ο/η σύζυγος, η κόρη ή ο γιος, αδερφή/ός, ακόμη και οι γονείς.  Επίσης, ο φροντιστής μπορεί να είναι κάποιος εκπαιδευμένος επαγγελματίας στην κατ’οίκον φροντίδα.

Οι αρμοδιότητες του φροντιστή μπορεί είναι μειωμένες ή αυξημένες, ανάλογα με τη νόσο αλλά και τη λειτουργικότητα του ασθενή.  Ο φροντιστής συχνά αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει διαδικασίες που σχετίζονται με τη σωματική, συναισθηματική και νοητική υγεία του ασθενή. Ο φροντιστής θα είναι αυτός που θα κλείσει τις επισκέψεις στους ιατρούς και τα νοσοκομεία και τις περισσότερες φορές θα συνοδεύσει τον ασθενή. Επίσης,  θα φροντίσει ο ασθενής να λάβει τα φάρμακα του στην ώρα του και σωστά, το φαγητό, την προσωπική υγιεινή κ.α. 

Όλα τα αυτά δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις για τον φροντιστή. Ο τελευταίος προσπαθεί να ανταπεξέλθει και ίσως κάποιες φορές να αισθάνεται ότι δεν τα καταφέρνει. Μπορεί, επίσης, να βιώνει στρες, λύπη, κούραση και μοναξιά για την κατάσταση του ασθενή.  Σκοπός της συμβουλευτικής φροντιστών είναι βοηθήσει τον φροντιστή σε αυτή την απαιτητική διαδικασία.

Η συμβουλευτική εδώ μπορεί να έχει τη μορφή ψυχοεκπαίδευσης για τη νόσο. Η ψυχοεκπαίδευση, δηλαδή, περιλαμβάνει την ενημέρωση γύρω από τα συμπτώματα της νόσου, τη πρόγνωση της και που αλλού μπορεί να απευθυνθεί ο φροντιστής για βοήθεια. Επίσης, σημαντικό σημείο είναι η ψυχοεκπαίδευση γύρω από τα συμπεριφορικά συμπτώματα μίας νόσου και πως μπορεί ο φροντιστής να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, στη Νόσο Alzheimer ο ασθενής μπορεί να θέλει να φύγει από σπίτι, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε ξένο χώρο. Ο φροντιστής είναι σημαντικό να γνωρίζει πως θα τον ηρεμήσει.    

Ακόμη, στη διαδικασία της συμβουλευτικής μπορεί  ο φροντιστής να εκφράσει και να διαλογιστεί γύρω από  τα συναισθήματα που έχει απέναντι στην κατάσταση, στη νόσο και στον ασθενή. Ο φροντιστής μπορεί να μοιραστεί ακόμη και τις πιο δύσκολες σκέψεις του γύρω από την κατάσταση, καθώς και να δει τη σχέση του με τον ασθενή μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Μπορεί να αναγνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητες και αδυναμίες του και να ορίσει πλέον ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό του, τον ασθενή και την κατάσταση.

Σε κάποιες περιπτώσεις ανακύπτουν ανοιχτοί λογαριασμοί από το παρελθόν ή/ και έντονα συναισθήματα απέναντι στην επικείμενη απώλεια του αγαπημένου προσώπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμβουλευτική φροντιστών μπορεί να γίνει η εισαγωγή για πιο βαθειά διαδικασία, η οποία συνήθως εκτυλίσσεται στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας (διαβάστε περισσότερα εδώ).