Συνεδρία μέσω βιντεοκλήσης
Τα τελευταία χρόνια, οι συνεδρίες μέσω βιντεοκλήσης κερδίζουν όλο και περισσότερο την προτίμηση των ενδιαφερόμενων. Σήμερα ,δε, με τα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας του COVID-19, είναι πλέον ο κύριος τρόπος διεξαγωγής των συνεδριών, είτε συμβουλευτικών είτε ψυχοθεραπευτικών. Μας παρέχουν πολλές ευκολίες, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύονται και με αντίστοιχες προκλήσεις.
Στα θετικά των διαδικτυακών συνεδριών είναι:
- Η διαδικασία πραγματοποιείται ανεξάρτητα από την διάρκεια της καραντίνας του COVID-19.
- Δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε για να έρθετε στο γραφείο. Ειδικά αν μένετε σε μακρινή περιοχή από τον ψυχολόγο σας.
- Αν ταξιδεύετε συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, μπορείτε να κάνετε τη συνεδρία στο χώρο που βρίσκεστε κάθε φορά.
- Δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε έναν ψυχολόγο, που δεν βρίσκεται στην περιοχή σας, κι έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να τον συναντήσετε σε κάποιο σημείο της πόλης. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα να δουλέψετε μαζί του.
- Είναι συνήθως πιο εύκολο να βρείτε διαθέσιμο ραντεβού μέσω διαδικτύου.
- Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες μετακίνησης. Για παράδειγμα, έχετε κάποιο κάταγμα και δεν μπορείτε να μετακινηθείτε. Ακόμη, αν έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή που σας αποτρέπει να βγείτε από το σπίτι.
- Σύμφωνα με έρευνες, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα να ανοιχτούν και να μοιραστούν πληροφορίες στις διαδικτυακές συνεδρίες, απ’ ότι στις συνεδρίες που γίνονται από κοντά.
- Μπορείτε να επιλέξετε με τον ψυχολόγο σας ποια πλατφόρμα- πρόγραμμα σας βολεύει (Skype, Zoom, Viber, FaceTime).
Προκλήσεις και πώς να τις ξεπεράσουμε:
- Ιδιωτικότητα. Όταν ξεκινάμε μία διαδικτυακή συνεδρία, είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα και ο μόνος που μας ακούει είναι ο ψυχολόγος μας. Διαλέγουμε ένα ήσυχο δωμάτιο στο σπίτι ή στο γραφείο μας και βεβαιώνουμε ότι δε θα μας διακόψει κανείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια ώρα, που βρισκόμαστε μόνοι μας στο σπίτι ή το γραφείο. Βοηθητικό, αν και όχι απαραίτητο, είναι να φοράμε ακουστικά.
- Κακή σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι πιθανό να διακοπεί ή να μην είναι επαρκής η σύνδεσή μας στο διαδίκτυο. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα ότι μπορεί να διακοπεί ξαφνικά η συνεδρία, χάνοντας ίσως τη στιγμή. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, γι’ αυτό. Πολύ βοηθητικό είναι, αν και κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το ίδιο δίκτυο με εμάς την ώρα της συνεδρίας, να αποφεύγει εφαρμογές και προγράμματα με μεγάλες απαιτήσεις σε διαδικτυακούς πόρους, όπως παρακολούθηση ταινιών κτλ.
- Πλατφόρμα-πρόγραμμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα συμφωνήσετε με τον ψυχολόγο ποια πλατφόρμα (Skype, Zoom, Viber, FaceTime) θα χρησιμοποιείτε για τις συνεδρίες. Σπάνιες φορές, η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε, μπορεί να μην δουλεύει αποτελεσματικμκείν τη στιγμή. ακ μ, μπορεί να ξεάσουμί το ωικό-πρϬσασές, ή τιήποτ άλλΌ. Είναι βοηθητικό να έουμε μία επ πλέον πλατφόρμα τη σϱσκευή σας,ώϯτε να αλλέξετε γργοα σμκείν. Με αυτό τον τρόπά η συνεδρί) θα πραγματοποιηθε΅ χρίς διαίτέρε δυσκολίεϬ.
- ε μου ταεριάζ΄ι. πορεί ακ μ, ι αν δεκιάσουμί αυτϑν τον τρόπά να βέπουμε πως ε μάς ταεριάζ΄ι> πορούμε να συητσουμί τν αλλαγ σ συνεδρίες από κοντά.
ι είνα;:
Είναι συμβουλευτικα επιεντρ μέν σμάτομα που ροντίζου χρόνιου ασ ενείς ασ ενείς με κατβλητικα ασ νεα. Ενέχαι ψυχοαπαδεση γρ από τα ασ νεα και πρήσε γίει εατημικευ ένα την χση που ανατϹσ϶εται μεταύ του ροντϯτ και ου ασ εν.
με ποιου απεθύνετα;:
με ροντϯτές ογολογιιών ασ ειών, ανϊιώ, ασ ειώε με κλήυηση κατά λέας, και ποιιήποτ ασ νεα ή Ϭσο που έχαι ς απο λεσμί τν μει μένλαιτουργικότητι ου ασ εν.
ροντϯτς απαιδεύεται γρ από τον συτματολογα της ασ νεας, ανατϹσ϶ει εατημικευ ένς και αποτελεσματικές στρ τοικές για τ απαιτητικό ου ργο, λιώνεται χση ου με τον ασ εν, λιώνεται πο΄ότητα ς και επέξεγάζεται συναισθματα γρ από το όλοτου ς ροντϯτ. >